PREMIÉR: Vláda SR plne podporuje jadrovú energetiku

14.05.2012 Bratislava

Bratislava 14. mája (TASR) – Vláda SR podľa slov jej predsedu Roberta Fica (Smer-SD) plne podporuje jadrovú energetiku.

"Využívanie jadrovej energie pre krajiny EÚ predstavuje cestu znižovania emisií skleníkových plynov. Jadrová elektráreň, na rozdiel od elektrární spaľujúcich fosílne palivá, produkuje elektrickú energiu prakticky pri nulových emisiách uhlíka. Posledné analýzy ekonómov a energetických expertov potvrdili, že prechod EÚ na nízkouhlíkové hospodárstvo bez jadrovej energie nie je v súčasnosti možný," uviedol dnes v Bratislave na 7. zasadnutí Európskeho jadrového fóra (ENEF) Fico.

Argumentom prihovárajúcim sa za jadrovú energetiku je podľa neho aj kolísavosť cien primárnych energetických komodít v období pretrvávajúcej globálnej recesie. "Ceny jadrového paliva sú na rozdiel od fosílnych palív dlhodobo stabilné a trvalo konkurencieschopné. Štúdie odborníkov dokazujú, že aj náklady spojené s výrobou elektriny z jadrového paliva sú oveľa nižšie ako je tomu pri spaľovaní fosílnych palív," poznamenal.

"Z dôvodu vyváženého postoja zároveň spomeniem, že názor európskej svetovej verejnosti na jadro po havárii v japonskej Fukušime sa pravdepodobne nevráti do pôvodného stavu. Jedno zlyhanie by nemalo byť použité na útok proti mierovému využitiu jadrovej energie v národnom, európskom alebo svetovom meradle," myslí si Fico.

Dôvodom pre podporu jadra je podľa premiéra fakt, že EÚ nedisponuje dostatočnou vlastnou surovinovou energetickou bázou. "Keď EÚ nepodnikne žiadne významnejšie opatrenia na zvýšenie energetickej efektívnosti, do roku 2020 vzrastie jej závislosť na dovoze fosílnych palív - u zemného plynu na 77 % a u ropy až na 93 %," zdôraznil.

Ďalším nezanedbateľným faktorom pre podporu jadra sú podľa Fica opakujúce sa značné výkyvy v dodávkach energií z geografických, politických alebo klimatických dôvodov.

"Keďže Slovensko patrí do kategórie zraniteľných krajín, tak nová vláda sa v programovom vyhlásení (PVV) zaviazala vykonať v sektore energetiky opatrenia v prospech stability, rozvoja národného hospodárstva, ako aj v prospech spotrebiteľa a jeho ochrany. Podporujeme takú tvorbu energetickej architektúry, ktorá vytvorí podmienky pre energetickú sebestačnosť, proexportnú schopnosť vo výrobe elektriny, transparentnosť a optimálny a vyvážený energetický mix, s dôrazom na nízkouhlíkové technológie a zvýšenie energetickej efektívnosti," podčiarkol.

Pripomenul, že v PVV sa kabinet zaviazal využiť všetky možnosti na zdynamizovanie dostavby 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach. "Rovnako je vláda SR pripravená urýchliť pripravenosť výstavby nového jadrového zdroja v lokalite Jaslovské Bohunice," dodal predseda vlády SR.

"Približne 30 % elektrickej energie v EÚ pochádza z jadrovej energie. Jadrovú energiu využíva 14 členských štátov EÚ v rôznej miere, 13 členských krajín ju vôbec nevyužíva. Keď o 9 rokov Nemecko vystúpi z jadrovej energetiky, už tam bude nastúpené Poľsko," spresnil eurokomisár pre energetiku Guenter Oettinger.
 

Vyberte región